diumenge, 30 d’agost del 2009

Tastaolletes





Sóc una tastaolletes. Tastaolletes d'art. Dibuixo. Pinto. Faig teatre. Canto (?). Escric fragments. M'agrada la fotografia. Em queda més lluny l'escultura, tot i haver iniciat un parell d'intents. Però en tot sóc una amateur-aprenent constant. Aprenent sense mestre concret. No he fet cursos en pràcticament cap cas. He rebut consells en alguns. I així sóc tastaolletes d'art. El meu món s'envolta d'art en les seves diverses facetes. Necessito l'art per expressar-me, per viure.

Qui més qui menys té o ha tingut en algun moment el seu (si es pot/se'm permet dir així) psicòleg, conseller, company de cafès (o tallats amb gel, o cerveses, o tés...). Varia segons l'època de la vida. La seva presència pot ser variable segons cada cas. Hi ha qui és capaç de ser el seu propi motor-psicòleg, fent-se reflexionar (autoreflexionar?) a ell mateix.

Però parlàvem de pintura. És cert, sóc massa convencional. Ho sé. Camino dins un cercle limitat que he pintat jo mateixa i m'ha pintat el meu entorn. Alhora lluito per trencar el cercle i al descobrir que només és una línia feta amb aquarel·la, parts de mi comencen a saltar fora i per sobre del cercle. Amb tot, parlàvem de pintura. En quin pintor em fixo quan em plantejo pintar? Quina pot ser una de les meves referències? Casas pel carbonet, sense cap mena de dubte.. També per la pintura... Però rebobinem uns segons amb calma. Casas és inabastable a nivell pictòric. És un dels grans mestres. Així, doncs, donava voltes a la qüestió. Ahir, de cop, va aparèixer a la meva ment una imatge que volia recuperar, agafar, fer meva. Una pintura que fa anys que m'envolta. Recordo que fa uns gairebé nou anys em va entrar a un exàmen a 2n de Batxillerat. Un examen en què, no sé perquè, estava més nerviosa del que hagués tocat. Farà un parell d'anys i mig la vaig veure en directe a una ciutat que mai vaig pensar que visitaria i desconeixent que l'obra es trobava a la Galeria Nacional. Oslo. El Crit. Munch. Davant l'impacte i la sorpresa vam estar com tres quarts d'hora en aquella sala que acollia també altres obres del pintor norueg. Sempre m'ha agradat el concepte de la sinuositat (hi ha qui riu al sentir la paraula perquè els recorda a mi... M'agrada com sona i el seu significat. De fet crec que el significat queda perfectament palés amb la sonoritat de la paraula.) Aquesta obra és sinuosa. Les corves fan que la pintura es desfaci, que vagi més enllà d'una línia que ho limita i tanca tot de la manera convencional que dicta una societat suposadament políticament correcte. Però parlàvem de pintura. Potser és un primer punt de partida. Continuaré practicant en la recerca del meu propi llenguatge. Mentrestant... m'encanta apropar-me a pintures de mestres.

El Crit. El sentiment d'horror descriu un moment de crida, d'angoixa. Potser de necessitat de canvi. Treu fragments de mi expressats en pinzellades de colors que també criden...
Ho sento, la de la fotografia és la meva versió... una mirada a través d'una altra mirada.

Avui he recuperat Der Blaue Reiter... fullejant llibres que em donen petites respostes...

dimarts, 25 d’agost del 2009

El mundo es un misterio azaroso

Justo Navarro introdueix Paul Auster com a paral·lel coincident. Paul Auster, abans de ser el Paul Auster escriptor i abans de ser el Paul Auster traductor, molt abans, va ser un jove explorador que, amb els seus companys, es va trobar enmig d'una terrible tempesta de raigs al bosc. Van trobar una clariana, assegurant-se allunyar-se mínimament dels arbres, fugir mínimament del perill. Una alambrada separava el bosc de la clariana. Tocava passar primer a Ralph, després a Paul. Un raig va caure al costat del primer. Paul el va arrossegar ràpidament tot i que l'altre semblava desmaiat mentre els rajos queien. Van intentar despertar-lo, escalfar el seu cos. Ralph havia mort.
"Si la fila de exploradores se hubiera formado de otra manera, quizá no hubiera existido el escritor Paul Auster. (...) El mundo es un misterio azaroso" (pròleg de El cuaderno rojo. Paul Auster)


Atzar. Quelcom incontrolable. Uns números poden decidir part del camí. Poden decidir com acabar la nit. Poden canviar la teva perspectiva, el punt de vista d’allò que t’envolta. L’ordre en que executem una feina, una rutina, qualsevol cosa, pot canviar-ne el resultat. L’ordre dels factors altera el producte. Allò que fem, que decidim, canvia. Les coses no passen perquè sí.

Un dia un amic em va parlar d’una valenciana a la que havia conegut en una visita fugaç de la noia a Barcelona. Un noia peculiar, segons em definia.

Les meves relacions van tenir com a punt de partida un dia 11. Les dues van acabar un dia 17.

Segon de carrera.
Comença una mena de curs de teatre que finalment no tiraria endavant. Preteníem reemprendre un grup que havíem iniciat l'any anterior i que havia culminat amb la lectura dramatitzada d’una obra de Tristan Tzara, el Dadaísme portat a la màxima expressió. Amb aquella base vam intentar allò que s’aturaria. Vam pretendre captar més gent. La sorpresa va ser un èxit prou interessant.
Primera reunió. Una noia crida l’atenció per ser més expressiva, moguda, inquieta, que la resta de gent. Finalment, no sé exactament perquè, se m’acosta. Se’m presenta. Em sorprèn el punt impulsiu, ràpid, nerviós. Té un accent que la situa fora de Catalunya. Més al sud. Parlem de per on es mou, del temps que fa que està per aquí. També estudia Història de l’Art. Li agrada l’ambientillo del manga i companyia. Quina casualitat! (especialment en aquells anys). Em parla d’una botiga. Una botiga que sovintejava un amic meu. El descric (els diversos sobrenoms són molt normals en una mateixa persona en aquests contextos). És un dels meus millors amics per aquella època. El coneix. La descripció no ens porta a cap mena de dubte. Parlem de la mateixa persona.
Aquesta noia és una de les poques persones amb qui mantinc una relació més o menys intermitent, continuada amb la gent de la universitat tot i només haver coincidit a una assignatura en tota la carrera.
Aquesta noia era la valenciana de qui m’havia parlat el meu amic feia temps.

Un dia 17 també pot ser un punt de partida.

dimarts, 4 d’agost del 2009

Inactivitat literària

No sé ben bé perquè.. Les últimes setmanes havien estat ben atrafegades. Queda disculpat. Fa uns dies el temps lliure se'm menja... escric inicis que no prosperen, voldria escriure del que no puc, la ment escampa paraules que la mà no es capaç d'atrapar en tinta...Lectures omplen alguns espais. Aquarel·les que quedaran perdudes per inexperimentació. Males aquarel·les. Una hora de mar per donar forces. Lectura entre sorra i sol de tarda. I vent. Hores perdudes de forma més o menys estúpida. però és temps per descansar, diuen. La ment vola lluny entre lletres. La mà comença a escriure inicis... que no sap com continuar. Dues lectures en els últims dies. Dos paràgrafs iniciats en els últims dies... escric inicis que no prosperen. Inactivitat literària.